Jag ska be att få

En tid efter min ankomst till Sverige i april 1961 blev jag vän med Doris, en ung tysk kvinna som hade kommit hit året innan. Vi var jämnåriga, det vill säga 19 år och arbetade som stansoperatriser på Svenska Handelsbankens dataavdelning i Stockholm, där vi ingick i ett gäng av ca 30 kvinnor, alla svenskor med undantag av en tyska som var höggravid och hon slutade strax efter jag började min tjänst. Det blev därför naturligt att Doris och jag umgicks även privat. 

Doris bodde inneboende hos en ensamstående dam som spelade fjol och som gärna berättade att hon hade varit bjuden på kaffe hos prinsessan Sibylla, nuvarande kungens mor. Hon berättade detta för alla som besökte Doris och hon avslutade alltid med att tala om att Doris talade mycket bättre svenska än prinsessan Sibylla. 

Hyresvärdinnan gjorde det till sin uppgift att hjälpa oss, det vill säga Doris och mig, till ett vårdat språk och bra uttal. Hon var inte rädd för att ge oss kritik, i all välmening förstås. 

På den tiden fanns inte mobiltelefoner, men hyresvärdinnan hade en väggansluten telefon, svart med sifferskiva, stående på en pall i hallen som man kunde sitta på vid långa samtal.  

När man ville komma i kontakt med Doris så fick man således ringa till hyresvärdinnan, som svarade med: var god och dröj och första gången jag hörde det så lade jag på. Jag förstod inte vad hon menade och eftersom det dröjde medan hon kallade på Doris, så trodde jag att hon hade lagt på. Med mina bristfälliga svenska språkkunskaper lät det ungefär så här när jag ringde och frågade efter Doris: "Jag tala med Doris?" Då fick jag lära mig av hyresvärdinnan att det heter: "Får jag lov att tala med" eller "Kan jag få tala med" och den senare frasen använder jag fortfarande idag. 

Numera är det inte många som använder dessa hövlighetsfraser och jag blir ofta påmind om en annan episod när jag står i en kö för att handla och hör folk beställa. Få säger: "Jag ska be att få", utan det blir "Jag ska ha" eller "Jag vill ha". Jag måste nog erkänna att jag tycker det låter vänligare med det jag lärde mig för så länge sedan. "Jag vill ha" eller "Jag ska" påminner mig om ett trotsigt barn som vill få sin vilja igenom. 

Vad säger du när du står i en inköpskö 

 


Populära inlägg i den här bloggen

Bondens Glasskalas Älmsta

Currywurst

Varför ...