Currywurst

Currywurst är Tysklands mest köpta snabbmatskorv. Den intas för det mesta på stående fot i kiosker och andra uteserveringar, uppskuren i munsbitar, men finns att köpa på de flesta matställen. Med tanke på att Tyskland har 80 miljoner invånare så säger det inte lite. Det finns till och med ett currywurst museum i Berlin.

Det är inte många svenskar som känner till currywurst, det har jag upplevt när jag var på bussresor i och genom Tyskland. Men på min rekommendation så har en och annan vågat sig på korven och tyckte om den.

Korven ska vara kalbsbratwurst = gjord av kalvkött, men här fuskas det, samma sak med såsen som kan bestå av ketchup, smaksatt med lite curry. Det går dock inte att lura en riktig currywurst fantast.

Det går alldeles utmärkt att göra sin currywurst och sås hemma. Hos Lidl eller andra tyska affärer går det att få tag i "kalbsbratwurst". Äter du inte kött kan du med fördel ta soja chorizo som finns i frysen, den lämpar sig bra.

Absolut ingen hälsomat, den serveras normalt med bröd men oftast med pommes frites och som på bilden även en klick creme fraiche.

Du kan göra din egen sås, här kommer receptet för 5-6 personer:

1 lök
1 vitlöksklyfta
1 msk olja
30 g brunt socker
1 1/2 msk currypulver
6 dl tomatjuice
salt
2 tsk riven ingefära
paprikapulver (stark) för att efterkrydda om det behövs
1-2 tsk vinäger

Hacka lök och vitlök och stek i olja. Häll över socker och låt karamellisera. Blanda i currypulver och häll över 2 dl tomatjuice. Låt koka lätt i 10 minuter. Mixa sedan allting fint.

Blanda i resterande tomatjuice och 1/2 tsk salt. Låt koka tills 4 - 5 dl tjockflytande sås återstår. Rör om då och då.

Tillsätt riven ingefära och koka upp. Låt svalna. Tillsätt ev 1/2 tsk paprikapulver, salt och vinäger (allt efter smak). Fyll på glas med skurvlock.


Populära inlägg i den här bloggen

Bondens Glasskalas Älmsta

Avokadoplanta

Varför ...