En annorlunda påsk
I Sverige har vi nästan glömt bort påskens innebörd och den är för många endast en välkommen ledighet från det vardagliga. Barnen får påskgodis och de vuxna njuter av ett påskbord som i stort sett liknar midsommar- och julbord.
Men från
början är påsken en religiös högtid och kristendomens
största helg. Enligt
evangelierna uppstod Jesus från döden på påskdagen och den dagen är höjdpunkten
i det kristna firandet. Och varför äter vi ägg? Ägg är symbolen för
pånyttfödelse och uppståndelsen. Förr i tiden var det förbjudet att äta ägg
under den fyrtio dagars långa fastan som föregick påsken.
Vår
familj hade den stora förmånen att tillbringa en påsk i Kalabrien i södra
Italien och det var en unik upplevelse. Vi hälsade på vår dotter som studerade
andra året arkitektur där och var sambo med en italienare. Vi blev väl
omhändertagna av hans föräldrar och det var självklart att vi skulle tillbringa
påsken tillsammans med dem. "La mamma" var en liten kvinna,
småskollärare och engagerad i ortens kyrkliga råd. När vi var ute och åkte så
gjorde hon alltid korstecken när vi passerade ett kors, kyrka eller
minnestavla. Varken hennes man eller två söner visade något större intresse för
religiösa ritualer, men påsken var ändå lite speciell.
Bibeln
säger att Jesus tvagade sina lärjungars fötter vid sista måltiden innan
korsfästningen och denna ceremoni praktiseras fortfarande i vissa katolska
områden som i detta fall i en mindre stad i södra Italien, alldeles vid
Messinasundet.
Påskdagen
var vi inbjudna att delta i stora påskmässan i ortens kyrka och som tur var
hade vi reserverade platser ganska nära altaret så vi kunde följa ceremonin
från nära håll. Det var proppfullt i kyrkan. Det hade kommit till
prästens kännedom att vi var på besök och i sin predikan omnämnde han oss, vi som
kom ända från Sverige och tillbringade den stora påskhelgen bland dem. Sen var
det dags för den symboliska fottvagningen av ynglingarna som symboliserade
Jesus lärjungar och som hade tagit plats i en rad framför altaret med fötterna
i en balja. Prästen gick från den ena till den andra, knäböjde och skvätte lite
vatten på deras fötter som han sedan torkade, precis som Jesus en gång gjorde.
Det var
rökelse, mäktig orgelmusik och sång av kör och besökare och det hela varade cirka
två timmar.
Efter
mässan önskade man varandra glad påsk och vi begav oss hemåt för att äta en
omfattande italiensk påskbuffe tillsammans med familj och vänner. Det härskade
en glad och uppsluppen stämning och alla bidrog med mat och dryck. Maten var
hemmalagad och den kalabresiska maten är känd och omtyckt, kryddig och stark.
Till detta ett eget producerat kraftigt vin, som passar till den kryddstarka
maten.
Vi kom
hem till Sverige med en upplevelse rikare. Det var en annorlunda påsk och den
kommer alltid finnas som ett fantastiskt minne.