En annorlunda påsk

I Sverige har vi nästan glömt bort påskens innebörd och den är för många endast en välkommen ledighet från det vardagliga. Barnen får påskgodis och de vuxna njuter av ett påskbord som i stort sett liknar midsommar- och julbord.

Men från början är påsken en religiös högtid och kristendomens största helg. Enligt evangelierna uppstod Jesus från döden på påskdagen och den dagen är höjdpunkten i det kristna firandet. Och varför äter vi ägg? Ägg är symbolen för pånyttfödelse och uppståndelsen. Förr i tiden var det förbjudet att äta ägg under den fyrtio dagars långa fastan som föregick påsken.

Vår familj hade den stora förmånen att tillbringa en påsk i Kalabrien i södra Italien och det var en unik upplevelse. Vi hälsade på vår dotter som studerade andra året arkitektur där och var sambo med en italienare. Vi blev väl omhändertagna av hans föräldrar och det var självklart att vi skulle tillbringa påsken tillsammans med dem. "La mamma" var en liten kvinna, småskollärare och engagerad i ortens kyrkliga råd. När vi var ute och åkte så gjorde hon alltid korstecken när vi passerade ett kors, kyrka eller minnestavla. Varken hennes man eller två söner visade något större intresse för religiösa ritualer, men påsken var ändå lite speciell.

Bibeln säger att Jesus tvagade sina lärjungars fötter vid sista måltiden innan korsfästningen och denna ceremoni praktiseras fortfarande i vissa katolska områden som i detta fall i en mindre stad i södra Italien, alldeles vid Messinasundet.

Påskdagen var vi inbjudna att delta i stora påskmässan i ortens kyrka och som tur var hade vi reserverade platser ganska nära altaret så vi kunde följa ceremonin från nära håll. Det var proppfullt i kyrkan. Det hade kommit till prästens kännedom att vi var på besök och i sin predikan omnämnde han oss, vi som kom ända från Sverige och tillbringade den stora påskhelgen bland dem. Sen var det dags för den symboliska fottvagningen av ynglingarna som symboliserade Jesus lärjungar och som hade tagit plats i en rad framför altaret med fötterna i en balja. Prästen gick från den ena till den andra, knäböjde och skvätte lite vatten på deras fötter som han sedan torkade, precis som Jesus en gång gjorde.

Det var rökelse, mäktig orgelmusik och sång av kör och besökare och det hela varade cirka två timmar.

Efter mässan önskade man varandra glad påsk och vi begav oss hemåt för att äta en omfattande italiensk påskbuffe tillsammans med familj och vänner. Det härskade en glad och uppsluppen stämning och alla bidrog med mat och dryck. Maten var hemmalagad och den kalabresiska maten är känd och omtyckt, kryddig och stark. Till detta ett eget producerat kraftigt vin, som passar till den kryddstarka maten.

Vi kom hem till Sverige med en upplevelse rikare. Det var en annorlunda påsk och den kommer alltid finnas som ett fantastiskt minne.

Populära inlägg i den här bloggen

Bondens Glasskalas Älmsta

Currywurst

Varför ...