eller vill piffa till maten en aning! Gör som fransmannen David Faure som bjuder modiga gäster på insekter och maskar på restaurang Aphrodite i Nice. Det du! Smaklig måltid.
Väddö Gårdsmejeri är för alla Väddöbor och även många andra ett begrepp. På gårdsmejeriet finns ett 60-tal kor och i maj varje år är det kosläpp och hela sommaren kosafari som drar mycket folk. För två år sedan var kungen och drottningen på besök.Väddö gårdsmejeri gör underbart god glass och olika sorters ost av mjölken från deras egna kor. I trädgården finns kaniner och andra smådjur till glädje för barnen. Nu har denna fiffiga bonde öppnat ett glasscafé nere vid vattnet, nästan mitt emot Kröns Trädgård. Det går att köra ner med bil och eftersom det ligger längs vattnet så kan man komma med båt och lägga till på en nyanlagd brygga. Det går att köpa glass i kulor men också att sitta ner och få serverat enorma glasskombinationer. Mycket att välja! Även kakor och pannkaka! Och allt är tillverkat av gårdsmejeriet! Kaffe trevligt serverat i en liten korg med kaffe i termos och mjölk i en liten gammaldags flaska. Så nästa gång du kanske är på väg till Grisslehamn för att ta färjan...
Currywurst är Tysklands mest köpta snabbmatskorv. Den intas för det mesta på stående fot i kiosker och andra uteserveringar, uppskuren i munsbitar, men finns att köpa på de flesta matställen. Med tanke på att Tyskland har 80 miljoner invånare så säger det inte lite. Det finns till och med ett currywurst museum i Berlin. Det är inte många svenskar som känner till currywurst, det har jag upplevt när jag var på bussresor i och genom Tyskland. Men på min rekommendation så har en och annan vågat sig på korven och tyckte om den. Korven ska vara kalbsbratwurst = gjord av kalvkött, men här fuskas det, samma sak med såsen som kan bestå av ketchup, smaksatt med lite curry. Det går dock inte att lura en riktig currywurst fantast. Det går alldeles utmärkt att göra sin currywurst och sås hemma. Hos Lidl eller andra tyska affärer går det att få tag i "kalbsbratwurst". Äter du inte kött kan du med fördel ta soja chorizo som finns i frysen, den lämpar sig bra. Absolut ingen hälsoma...
... Ja varför är alpfloder och -alpsjöar gröna? Och inte vilket grönt som helst, utan olika skiftningar i turkos. Att vandra på stigar längs porlande rännilar som blir till större vattendrag eller sjöar som ligger inbäddade mellan alperna är en färgupplevsele man länge njuter av. Den gröna färgen kommer från kalksten och annat stenmjöl som har löst upp i vattnet. Dessa stenmjölspartiklar är mikroskopiskt små och har en diameter precis så stor att den blå-turkosa andelen av det inkommande ljuset kastas tillbaka. Vattnet lyser därför turkost. Att dessa färggranna sjöar och vattendrag är vanligt förekommande i alperna, beror på att mäktiga glaciärer utövar enorm kraft på den i underliggande stenmassan, så att stenarna mals sönder till små partiklar som följer med vattendragen. Walchensee Eibsee Isar Loisach